Uniwersalny mix mąk firmy Schär 50 g (można też zamienić na inną mąkę, np. owsianą bezglutenową)
Izolat białka o smaku waniliowym 15 g
Syrop z agawy jasny 10 g (sprawdzi się też syrop klonowy lub syrop daktylowy)
Pół łyżeczki sody oczyszczonej
Łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Do miski wrzuć pokrojonego na kawałki banana. Wbij jajko, wsyp mąkę i dodaj białko waniliowe (mogą być też inne smaki)
Dodaj syrop z agawy. Możesz dodać więcej, jeżeli lubisz słodsze dania, lub zamienić na syrop daktylowy czy syrop klonowy. Każdy się świetnie sprawdzi!
Na koniec dodaj sodę oczyszczoną (lub tyle samo proszku do pieczenia) i łyżeczkę ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Zblenduj wszystko dokładnie na gładką masę, w tym czasie rozgrzej patelnię na średnim ogniu z niewielką ilością oleju. Uważaj, żeby patelnia nie była za mocno nagrzana, bo omlet się może przypalić
Wylej masę na patelnię i zmniejsz ogień na mały. Smaż (najlepiej pod przykryciem) kilka minut z dwóch stron.
Wyłóż na talerz, udekoruj owocami i gotowe! Smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno, więc sprawdzi się też jako drugie śniadanie do pracy lub na uczelnie!
Szukasz profesjonalnej pomocy w treningach zarówno w domu jak i na siłowni? Potrzebujesz kogoś, kto powie Ci jak zacząć? A może chcesz poprawić swoje zdrowie i zacząć aktywny styl życia?