Bezglutenowy omlet bananowy

417 kcal

21,5 g białka

5,2 g tłuszczy

72,5 g węglowodanów

Składniki

  • Banan 100 g
  • 1 jajko
  • Uniwersalny mix mąk firmy Schär 50 g
    (można też zamienić na inną mąkę, np. owsianą bezglutenową)
  • Izolat białka o smaku waniliowym 15 g
  • Syrop z agawy jasny 10 g
    (sprawdzi się też syrop klonowy lub syrop daktylowy)
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • Łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Do miski wrzuć pokrojonego na kawałki banana.
    Wbij jajko, wsyp mąkę i dodaj białko waniliowe (mogą być też inne smaki)
  2. Dodaj syrop z agawy. Możesz dodać więcej, jeżeli lubisz słodsze dania, lub zamienić na syrop daktylowy czy syrop klonowy.
    Każdy się świetnie sprawdzi!
  3. Na koniec dodaj sodę oczyszczoną (lub tyle samo proszku do pieczenia) i łyżeczkę ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  4. Zblenduj wszystko dokładnie na gładką masę, w tym czasie rozgrzej patelnię na średnim ogniu z niewielką ilością oleju.
    Uważaj, żeby patelnia nie była za mocno nagrzana, bo omlet się może przypalić
  5. Wylej masę na patelnię i zmniejsz ogień na mały.
    Smaż (najlepiej pod przykryciem) kilka minut z dwóch stron.
  6. Wyłóż na talerz, udekoruj owocami i gotowe!
    Smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno, więc sprawdzi się też jako drugie śniadanie do pracy lub na uczelnie!

Szukasz profesjonalnej pomocy w treningach zarówno w domu jak i na siłowni? Potrzebujesz kogoś, kto powie Ci jak zacząć? A może chcesz poprawić swoje zdrowie i zacząć aktywny styl życia?

Copywright 2019 - Aleksandra Wianecka

Regulamin | Polityka prywatności

closechevron-downyoutube-playinstagramfacebook-officialmenu
Koszyk
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Kontynuuj zakypy
0
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}